ofir house
+
+

The implementation results from the characteristics of the fragmentation and the topography.

The house is developed on two levels in order to adapt its morphology. The incline to the east is transformed into a slope by means of a retaining wall. This wall/slope in slate hides the level of the rooms that remain excavated and buried as if it were a hiding place. At the highest part of the site, and with views over the sea, lie the living room and kitchen. An oblique plane clings to the ground in the east and is opened up with large glazed panels facing the sea (west), accentuating the nature of the construction emerging from the lands. The interior walls are made of reinforced concrete with the exception of the technical walls (WC) coated in marble. The entire floor of the house is solid wood, except for the bathrooms floored in marble. Doors and wardrobes are varnished wood and the exterior trim is executed in wood or stainless steel.

All outdoor areas remain with the existing vegetation cover. Only the access path to the dwelling has been constructed and functions like flooring perched on the ground, which is extended by the roofing of the room with views overlooking the sea.

Project

1996

Construction

1998-2003

Location

Ofir, Portugal

Architects

Cristina Guedes e José Fernando Gonçalves

Project Team

Nuno Brandão e Alexandra Pires

Engineering

Hipólito Sousa

Constructor

Oliveira Sampaio / Soares Barbosa

Photography

Alessandra Chemollo

+content