miragaia
+

porto

+

The XIII century building, with a facade of great architecture value is composed by 4 floors and the top floor is a ruin. The interior is partially destroyed leaving only the facade. The proposal contemplates the consolidation of the main ruin facade. The top floor is rebuilt with contemporary light weight materials because of the difficulty replacing the existing stonework with a certain wear and tear of the time. The neutral and abstract character of the volumes allows to detach the existing buildings and richness of the stone work that they contain. We choose a floor distribution in gallery following the tradition of using the exterior surroundings. The buildings open themselves to the hill, forcing a urban life and a great ambiguity between public and private spaces. The interiors are organized to the best possible orientation – north,south. Therefore, the distribution gallery is presented at north as well as the rooms. Every living room are oriented to south-west. The new buildings start from the presupposition of a coincidence between construction and composition.The facade reflects and is an evidence of the lot´s narrow subdivision. The new buildings would been built in reinforced concrete. Local light materials would be used like, wood, iron, slate, corrugated sheet, tile in the fill of the vain and gables treatment. The building both neutral and silent, to evidence the set where its inserted, with no language, no time…

Project

2003

Construction

2017-2018

Location

Miragaia,Porto, Portugal

Area

1541 sqm

Architect

Francisco Vieira de Campos e Cristina Guedes

Project team

Cristina Maximino, Gonçalo Castro, Inês Mesquita, Ricardo Medina, José Pedro Rocha, Inês Marinho Batista, Adrián Sifres Ortega, Cláudia Costa

Structures

Eulália Soares (Newton-C, Lda)

Water, Sewerage andDrainage

FernandaValente (Newton-C, Lda)

ElectricalInstallations, Security Measures and Gas

Mariada Luz Santiago  (AfaConsult)

Mechanical Installations

Raul Bessa – GET, Lda

Decoration

Vasco Madeira/Raquel Barbosa

Photography

Menos é Mais, José Campos

+content