interpretative centre batalha monastery
+
+

architectural concept

Given the historic context and in order to minimize impact on the Monastery, the Interpretative Center appears as a flexible and autonomous structure which is slightly raised above the ground.
This massive space was put to different uses during its history and the marks left by this occupancy dictated the height and scale of our work.
Its visual dematerialized presence is characterized by the use of a curtain with various soft net veils where the warm light accentuates almost theatrical scenic effect that leads to the narrative that we are about to experience.
Ânimos impellere – in its abstract form the curtain is the first step along the path towards discovery of this narrative.
The exhibition combines original 14th century objects from the monastery – stain glass and statues (sculptures) –with the contemporary language of multimedia – videos and sound – leading visitors to enjoy a true “theater of memory”.

Competition

2004(1º Prize)

Project

2005-2011

Construction

2010-2012

Client

Igespar– Direcção Regional De Coimbra

Location

Batalha,Portugal

Area

161m²

Architects

Cristina Guedes e Francisco Vieira De Campos

Project Manager

Cristina Guedes e Francisco Vieira De Campos

Project Team

Adalgisa Lopes, FranciscoLencastre, Pedro Azevedo, Cristina Maximino, Odete Pereira, Pedro Jordão, Inês Mesquita, Ana Leite Fernandes, Nélson Cambão, Vânia Maia, Ana Matias

Production Coordination and Expositive Contents

Gabriella Casella – Cariátides,Lda

Communication Design

Francisco Providência

Structure

Alípio Guedes

Consultant

Struconcept, Lda

Mechanical Climatization Instalations

RaulBessa – Get, Lda

Instalations and Electrical Equipaments,Security and Sonorization

Raul Serafim E Associados, Lda

Constructor

Constragraço – Construções Civis,Lda

Photography

Luís Ferrreira Alves

+content