afife house
+
+

The house is located on a hillside overlooking the valley of Afife,place characterized by the strong continuity between the steep mountains and the horizontal plan of the sea. The house sought to protect itself as much as possible from the strong winds from the Northwest and open up as much as possible to the landscape. The solution of these two initial premises outlined the path of the project.
The program required only one floor for the distribution of spaces. The solution synthesizes the intervention by building a level platform on the hillside, taking advantage of the adjustments to the topography to create two moments: the negative, that corresponds to the exterior support spaces and the volume of the swimming pool; and the positive,corresponding to three volumes arranged in a “u-form” to solve the requested program. The central volume incorporates two porches at its limit, the entrance and the courtyard. Between them, at the axle, there is an ample space of reception that distributes the access to the East volume, where the social spaces lie, and to the opposite volume, on the West, where we can find the private spaces. Between the two moments, the negative and positive, is the courtyard: protected and unifying space of visual, formal and functional relations.
The materials and the form have sought since the beginning, the elementary and the containment of means.
The option for a single coating material for the exterior – shale – and only one coating material for the interior – gypsum plaster boards – except for the floor that remained in shale as a continuity between outdoor and indoor, tried to reinforce the idea of typological,constructive and expressive elementary.

Project

2006-2010

Construction

2010-2012

Location

Afife, Viana doCastelo, Portugal

Area

575 sqm

Architect

Francisco Vieira de Campos

Project team

Cristina Maximino, Pedro Azevedo, Mariana Sendas, Adalgisa Lopes,Joana Miguel

Foundations and Structures

Eulália Soares –NEWTON, Lda

Mechanical Installations and Thermal InsulationEngineering

Raul Bessa – GET, Lda

Electrical Installations andSecurity Measures

Raúl Serafim e Maria da Luz Santiago – Raúl Serafim &Associados, Lda

Hydraulic Installations

Fernanda Valente –NEWTON, Lda

Acoustics

António Taveira – NEWTON, Lda

Constructor

Manuel Serafim & Filhos, Lda.

Supervisor

Carlos Fernandes

Photography

João Morgado

+content